Prisen da var på godt over 20 båtkroner, så det ble raskt uaktuelt. Nå må masten ned uansett, og da kan jeg like godt skifte disse vantene. Prisen på bare vantene er ikke så avskrekkende - jeg har fått en pris som jeg kan leve med.
Jeg er nå engang sånn skrudd sammen at jeg ikke vil oppsøke havet med sine store bølger og sterke vinder - uten at jeg personlig har sett kvalitetssikret rigg, styring og andre vesentlige elementer - og vet at disse holder mål.
Det har vært kastet frem ideer om å seile sørlandskysten ned mot Danmark denne sommeren - det er visst deilig å være norsk i Danmark ifølge dette innstikket som lå i siste nummer av Seilas:

Dette lå og slang på stuebordet på hytten, og Marit syntes også det så fristende ut å være Deilig i Danmark - så da er det best for meg å ha riggen og utstyret i orden.... før sommeren....man vet jo aldri.
Jarle Tøkje, som jeg kjøpte båten av i mars 2007 - den gang het den forresten Brura - er blitt konsultert om metoden for å få ned riggen. Han hadde den nede flere ganger, da den overvintret i Stockholm. LaPerla/ ex. Brura har vært gjennom Gøta Kanal, over til Østersjøen - der den seilte to sommersesonger (stemmer det Jarle?) - så den har allerede vært på langferd.
Emerense, båten til Karsten, har vært i Danmark (der den grunnstøtte i Limfjorden), så det er ingen grunn til å feige ut og begrense seilingsområdet til Sognefjorden i nord og Rubbestadneset i sør.
Her er for øvrig Emerense like ved Smedholmen ved Fitjar den varme sommeren 2008:

Det var usedvanlig varmt disse sommerukene (og NB - værmeldingen klarte overhodet ikke å forutse dette høytrykket!!) og vi traff både Emerense og Maxine Grei:

og en Yamarin 76DC hvis navn vi ikke kjenner:

For å komme tilbake til tittelen på denne bloggposten, jeg trenger en hjelpende hånd eller to når jeg skal ha ned masten. Først må jeg ha av storseilet. Ifølge er Jarle metoden slik:
1. Fjern bommen. Merk av på vantskruene før man begynner å skru disse løs. Demontér koblinger til strøm og VHF.
2. Løsne, demontér og sikre vantskruene på overvantene og akterstaget. Masten står på undervantene som er vinklet lett akterover.
3. Montere slingsen fra mastekranen rundt masten, heis denne opp til under salingshornet.
4. Demontér forstag og undervant. Sikre disse. Masten er løs.
Masten er ikke tung, og lar seg lett styre. En person på mastefoten er nok. Ha klar bukker el. l som masten skal ligge på. Hvis vi gjør dette på ASF tar ikke dette mye mer enn to timer fra vi begynner å demontere ting og tang til båten ligger tilbake i båsen. Så må jeg demontere vant og salingshorn for transport til Litlebergen.
Mens masten er nede får den en overhaling, evt. skifte av trinser i toppen, salingshornene etterses, skifte av topplanterne og nye ledninger til denne, se over Windexen om denne trenger utskifting. Det er mange ting som er tungvint å gjøre i en båtsmannstol.
Når alt skal monteres så er det ekstremt viktig at splintene blir montert korrekt (så de ikke kan arbeide seg ut). Ifjor sommer mistet en Maxi 95 riggen overbord i Skagerrak sannsynligvis fordi masten hadde vært av, her har nok feilaktig montering av splintene vært et moment..:
Her er mer info om denne saken: http://baatplassen.no/i/index.php?s=97aa156320957fa2d34dbfeb3a12233a&showtopic=56626&st=0&p=779414entry779414