mandag 19. juli 2010

Første dag i Skudeneshavn



Skudeneshavn er en utrolig koselig og billedskjønn by. Den ser ut som en Kardemomme by, og noen av beboerne kunne godt ha bodd der også. Her regner det ikke så mye som lenger inne i landet, men blåser ofte desto mer.




Etter frokost måtte jeg tenke på reparasjon av vår skadde nedgangsdør. De første søkene på Google "trebåt Skudeneshavn" og "kystkultur Karmøy" gav ikke noe konkret, men for å reparerere døren måtte jeg ha epoksylim, og da jeg spurte etter i jernhandelen fikk jeg et tips om å spørre etter Trondsen i Søragadå. Familien Trondsen drev verdens minste Kafé tidligere. "Han bur i det huset lige ovanfor kafeen - det med alle de blå krukkene - og jeg vet at han er hjemme nå.."

Vi ruslet utover, fant huset og banket på, og ned trappen kom Trondsen. Jeg forklarte problemet, og at jeg egentlig trengte mest til en høvelbenk og litt verkstedsutstyr. Han satt egentlig midt oppe i noe på datamaskinen (holdt på med en epost...) men tok seg tid til å følge meg ned til verkstedet for den verna gamle bydelen i Skudeneshavn - et verksted der han setter i stand gamle vinduer blandt annet.

Det følgende er hentet fra http://www.skudeneshavn.no/gamle_skudenes.htm :
"Skudeneshavn, liten, hvit og vakker"
var det en som nylig skreiv. Gamlebyen består av ca. 130 bevarte hus og sjøhus, fra 1800- tallet. Faktisk så godt bevart at byen fikk andre plass i NORTRAs konkurranse om "Europas best bevarte tettsted" i 1990: " Skudeneshavn er en ualminnelig godt bevart og vernet småby som gjennom bygningsmassens plassering har fått en meget sjarmerende utforming i et spennende kulturlandskap." Sa juryen den gang. Ikke mye har forandret seg.

Å rusle gjennom de smale gatene som å stanse tiden en liten stund. Det er det mange av våre gjester som gir utrykk for. Men faktum er at bak fasadene skjuler det seg et levende bomiljø hvor de fleste hus er helårsboliger, og sommerstid er det liv i alle hus. Gamle Skudeneshavn er fra 1974 gjort til et verneverdig område. Formål:
"Formålet med plan- og reguleringsbestemmelsene er å bevare den kulturhistoriske og tilbakeføre den antikvarisk verdifulle bebyggelse og dette områdets særpregede miljø med sin direkte tilknytning til sjøen og parkområdet. Dessuten verne om, og berike eksisterende bolig og bruksmiljø.":



Her ble jeg innlosjert i verkstedet - der jeg kunne spørre en tysk snekker om hjelp hvis det var noe jeg trengte.



Jeg fikk tilgang på høvelbenk og lim og verktøykassa til Trondsen, samt en masse tvinger som det viste seg at jeg trengte - alle sammen.



Verkstedet holder til i en gammel sjøbod som er verneverdig - ganske idyllisk for meg som kommer fra storbyen Bergen. Gjennom en skyvedør kom jeg ut på kaien, og der traff jeg Sara og fruen med båt-is.



Klokken 18 hadde jeg avtale med Trondsen om å hente døren, og nå er den hentet og montert på båten igjen. Den trenger nok en omgang med slipemaskinen og litt lakk i vinter - men så vil du ikke kunne se at den har vært skadet. Innimellom denne hyggelige aktiviteten har vi rukket en rekke andre ting: vi har handlet, sett på båter (denne losskøyten er tegnet og bygget i Bergen av Ananias Dekke):



hatt besøk av en hel svanefamilie:



laget og spist spinatpasta med bacon og nydelig rødvin, og så fikk vi besøk fra en annen båtfamilie (Kari, Helge og ungene) som vi har truffet i Rosendal tidligere. De har en Viknes type 1030 som heter Gurimalla.

Mens vi hadde besøk så kom jommen herr og fru Trondsen på kaia for å inspisere reparasjonen, og vi fikk en hyggelig prat til, så imorgen har jeg fått tips om en kar som kanskje vil se på styrekabelen vår. Han heter David.

Vi skal også besøke Sandvenstranden? - en av Norges fineste strender, og da blir nok fruen glad for hun elsker jo å bade og hun elsker sandstrender. Legger ved et bilde av den høye himmelen i Skudeneshavn:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar